2019-01-23

Pikamuodista siirtyminen eettisiin vaateratkaisuihin on haastavaa, mutta vaivan arvoista ja tärkeää.

Vaatevankeudesta vapauteen.

Lankesitko jälleen tekemään uusia vaatehankintoja, vaikka juuri päätit parantaa kulutustottumuksiasi ja muuttaa vaatekaappiasi eettisempään suuntaan? Ei mikään ihme. Ei riitä että pysyt kovana ja onnistut kaupassa välttymään pikamuodin tuomilta houkutuksilta. Houkutukset tulevat kotisohvallesi. Netissä käytetyt algoritmit tuntevat sinut, ostoshistoriasi ja mielenkiinnonkohteesi. Useimpien kauppojen ainoa tavoite on  saada sinut ostamaan, ostamaan ja ostamaan. Epäilen, että kanavasta riippumatta houkuttelevat ja edulliset vaatemainokset täyttävät sinunkin uutisvirtasi. Nyt on tärkeää alkaa muuttaa kulutustottumuksia. Tiesit varmasti että pikamuoti kulutti luonnonvaroja vuonna 2018 enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä. Olet lukenut että halpatuotannon maissa ompelijoiden työ on verrattavissa orjuuteen ja kuullut että suuri osa kaupan myymättä jääneistä vaatteista päätyy poltettavaksi. Käymme mielessämme taistelua halpavaatetuotantoa vastaan. Vaikka tiedämme vaateteollisuuden nykytilan harmittavan useein lankeamme edullisten ja kauniiden vaatteiden edessä.

Niukka ja harkittu vaatevalikoima vaatii aikaa ja vaivaa mutta auttaa välttämään turhaa shoppailua ja ohjaa vaatehankintoja ekologiseen suuntaan.

Pikamuoti oli vuoden 2018 turhake. Minäkin olen pitkään miettinyt ostoskäyttäytymistäni. Viimein koen olevani voiton puolella taistelussa edullisia vaatehankintoja vastaan. Olen karsinut, karsinut ja karsinut vaatekaappiani. Tämä ei todellakaan käynyt käden käänteessä vaan vaati kovasti aikaa, paneutumista ja vaivaa. Aluksi koko projekti tuntui toivottomalta. Vaatteita oli aivan liikaa, mutta luopuminen yllättävän vaikeaa. Toivottomuus ja luopumisen aiheuttama tuska ei kuitenkaan ollut mitään sen vapauden rinnalla, jonka karsiminen lopulta toi. Arki on nyt mukavampaa, sujuvampaa ja helpompaa kun vaatekokonaisuudet löytyvät helposti ja niiden tekeminen on vaivatonta. Extrana olen huomannut, että pyykkivuori on kadonnut ja tuntuu kuin arkeen olisi saanut lisää tunteja. Nyt kaapissani alkaa olla vain niitä toimivia ja minun näköisiä vaatteita, joita on hauska yhdistellä keskenään.

Uuden ostamisen sijaan keskity karsimiseen! Tulet huomaamaan, ettet halua enää halpoja pikaostoksia pilaamaan systeemiäsi, et siis halua enää ostaa!

happy-woman-1209728_1280.jpg

PS: Seuraavassa postauksessa pureudun lisää aiheeseen kuinka voi kehittää vaatekaappiaan eettiseen suuntaan.

Anu - 19:38:51 @ Tyyli, Yleistä | Lisää kommentti