Asiantuntijuutta pukeutumiseen. Rennolla palveluasenteella!

OMPELIJAN KUULUMISIA

Tällä sivulla jaan omia kuulumisiani sekä ajatuksia, joihin törmään asiakkaiden kanssa.KADONNUT LOKAKUU  2.11.2016


Aika kuluu nopeaa. Lokakuun suunnitelmat menivät totaalisesti uusiksi pikaisten ja kiireellisten ompeluprojektien kanssa. Suunniteltu näyttötutkinto pukuprojekti oli pakko laittaa tauolle. Nyt on puvun saaja valittu. Projektiin tuli 27 hakemusta, mukana useita kiinnostavia tarinoita, joista kuitenkin yksi ylitse muiden. Iso kiitos kiinnostuksesta jokaiselle osallistujalle. 

Puvun saajaksi valikoitui Aino Sorvala, tässäpä hänen tarinansa. Odotan innolla, että pääsen suunnittelemaan pukua hänen kanssaan. 

"Haluaisin pitää juhlat kesällä 2017 10-vuotis hääpäivämme kunniaksi ja ottaa uuden hääkuvan meistä. En koskaan saanut hääpukua, jonka halusin. Häiden aikaan olin kokoa 32 ja sopivan hääpuvun löytäminen Oulusta oli mahdotonta. Tilaaminen olisi ollut myös hullua, sillä vartaloni on haastava. Päädyimme hääpukuliikkeessä pienentämään erästä pukua, joka nyt oli edes sinnepäin. Viisi korjauskierrosta myöhemmin puku oli, no sanotaan että edes siedettävä. Juhlista jäi silti paljon hampaankoloon, kun aina sanotaan että se on unelmien päivä. Minulle se oli pukukriisin päivä. Olisi kiva ottaa uusi hääkuva nyt kymmenen vuotta ja kolme lasta myöhemmin, missä mekko olisi juuri sopiva."

Ensimmäinen suunnittelutapaaminen on sovittuna ja viimein projekti etenee. 

OMPELIJAMESTARIN AMMATTITUTKINTO    6.6.2016


Olen artesaani ompelija, vuosimallia 1996. Siitä kun astelin Oulun Pikisaaren silloisesta Käsi-ja taideteollisuusoppilaitoksesta ulos artesaaniompelijan paperit kourassani on kulunut aikaa 20v, Ompelimoalan yrittäjänä olen toiminut 14 vuotta. Ennen yrityksen perustamista minulla oli mahdollisuus suorittaa Oulussa ompelijamestarin erikoisammattitutkinnosta osasuoritus, erikoistumisalana alusasujen suunnittelu ja valmistus. Matkan varrella kokemusta on karttunut kovin moninaisista ompelutöistä. Haluni on edelleen oppia uutta ja päivittää ammattitaitoani. Päätin lähteä suorittamaan ompelijamestarin ammattitutkinnon loppuun Helsinkiin Stadin ammattiopistoon. Asiaan tarkemmin perehdyttyä minulle selvisi, että osasuoritus tutkinnosta on vanhentunut. Suoritan näyttöinä koko tutkinnon uudelleen.

ASIAAN!

Haluan näyttötutkintotyöhöni haastetta. Etsin nyt sinua, joka kaipaat jotain upeaa ja erilaista yllesi johonkin sinulle tärkeään tilaisuuteen. Puvun valmistuksen osalta en veloita sinua, hankit vain kankaat! Valmistan näyttötutkintopuvun VELOITUKSETTA!  Puvun teettämisen osalta etusi on jopa 250-800€!

Näyttötutkintopuvun valmistus tulisi aloittaa lokakuun 2016 alussa ja saattaa valmiiksi kuukauden loppuun mennessä.Jos olet haaveillut puvun teettämisestä, NYT on HUIPPU tilaisuus! Tietysti haluan julkaista kuvia valmistusprosessista sekä valmiista puvusta päälläsi, toivon, että annat tähän luvan. 

Valinta suoritetaan syyskuun 2016 loppuun mennessä, valitulle henkilölle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja nimi julkaistaan myös Ompelimon sivuilla. 


"MINÄ VAIN HALUSIN ILAHDUTTAA"11.2.2016


Joskus on kiva yllättää vaikkapa puoliso pyykkäämällä. Hyvästä ajatuksesta saattaa syntyä katastrofi, ellei tiedä mitä on tekemässä. Pilalle pestyä vaatetta harvoin ompelijatarkaan pystyy pelastamaan. 

Pesuohjemerkintöjä kannattaa noudattaa, näin ehkäistään vaatteen värjäytyminen, kutistuminen tai venyminen. Oikein pesty ja huollettu vaate kestää käytösssä pidempään. 

Pesuaine kannattaa mieluummin ali-kuin yliannostella, liiallinen pesuaineen käyttö ei tee vaatteesta puhtaampaa, päinvastoin.  Liiallinen pesuaine ei huuhtoudu vaatteesta kaikkinensa pois ja pitempiaikainen ihoaltistus saattaa herkistää allergialle, näin myös huuhteluaineiden kanssa. Kirjopyykkipulveri on turvallista käyttää kaikille vaatteille, se ei haalistuta värejä. Valkeat lakanat ja vaatteet on hyvä välillä pyöräyttää valkopyykille tarkoitetulla pesuaineella, näin ne pysyvät puhtaan ja raikkaan valkeina. 

Entäs pesuohjemerkit, mitä ne tarkoittaa?

 Tässäpä kertaus jokaiselle pyykkäävälle puolison yllättäjälle.
Pesuvati, jossa aaltoja =VESIPESU
Voit pestä huoletta koneessa samanväristen kanssa. Muista noudattaa merkin keskellä olevaa maksimilämpötilaa. Älä ylitäytä konetta ja annostele pesuainetta kohtuudella


Viivoja vadin alla=HELLÄSTI JA VAROEN

Valitse koneen hienopesuohjelma, jätä kone vajaaksi. Pesupussin käyttö on erittäin suositeltavaa. Kaarituellisten rintaliivien kohdalla jopa välttämätöntä, ellei tavoitteena ole huoltomiehen tilaaminen pesukoneelle. 


Huuhteluaine

Älä koskaan käytä huuhteluainetta lycraa sisältäviin(joustaviin) vaatteisiin. Huuhteluaine harmaannuttaa ja haurastuttaa lycrakuidun.


Käsi vedessä=KÄSINPESU
Käsinpesun vaativat tuotteet ovat usein villaa tai silkkiä ja niille kannattaa hankkia oma pesuaineensa.


Pesualtaan päällä ruksi= EI VETTÄ!
Neliö, jonka sisällä pallo=RUMPUKUIVAUS SALLITTU
Jos tämä merkki näyttää töpseliltä, eli merkin sisällä kaksi mustaa pistettä on merkitys sama, voit kuivata rummussa

Merkkin sisällä yksi musta piste= VAROVAINEN KUIVAUS RUMMUSSA
Valitse kuivausrummusta hellävarainen ja lyhyt ohjelma sekä matala lämpötilaMerkin päällä on ruksi=EI RUMPUKUIVAUSTA
Älä kokeile rumpukuivata tuotetta, ellet halua lyhentää lahkeita tai hihoja. 

Merkin sisällä vaakaviiva= TASOKUIVAUS
Tasokuivauksessa on tärkeää muotoilla tuote kosteana ja asettaa kuivumaan vaakatasoon  esimerkiksi kuivaustelineen päälle. Riippukuivauksessa nämä tuotteet venyvät käyttökelvottomiksi.


Jos kuivaat vaatteet narulla muotoile vaatteet kosteana ripusta huolellisesti suoraan. 

Pelkkä pallo, ilman laatikkoa=KEMIALLINEN PESU suoritetaan aina pesulassa.
Jos pallon sisällä on kirjain se kertoo pesulalle, mitä ainetta tuotteen pesuun sopii käyttää. Viivat pallon alla kertovat kuinka hellävaraisesti tuote on pestävä.

Ruksi pallon päällä=KEMIALLISEN PESUN KIELTOKolmiot on aina valkaisuhommia

Pelkkä kolmio=VOIT VALKAISTA

Voit käyttää valkaisevia pyykinpesuaineita. Jos aiot käyttää valkaisuun esim kloriittia, SUOJAUDU! Muutoin saatat vahingossa valkaista jotain ylimääräistäkin. Saattaisin harkita jopa vaatteiden poistoa ennen valkaisua, siinäpä silmäniloa puolisollekin.


Raitainen kolmio=HAPPIVALKAISU

Ruksi kolmion päällä= ÄLÄ TEE SITÄ, valkaisu kielletty.

 EIKU PYYKKÄÄMÄÄN! Muistetaan ollaan armollisia toisillemme, vaikkei aina menisikään ihan nappiin, kysymyksessähän on vain (lemppari) vaatteet!


SENTTI NÄKYY HAMEEN HELMASSA JA NENÄNPÄÄSSÄ 9.2.2016


Lähes päivittäin törmään kysymykseen: MINKÄPITUINEN HELMA OLISI HYVÄ? 

Sovitustilanteissa olen havainnut että hameen helman pituudella on uskomattoman suuri vaikutus kokonaisuuteen. Voisinpa jopa väittää, että oikean pituinen helma karistaa kilot jaloista. Hameen pituuden tulee korostaa jalkojen hyviä puolia. Jopa yksi ylimääräinen tai puuttuva sentti hameen helmassa saattaa vaikuttaa epäedullisesti. 

Helman pituutta miettiessä tulee huomion olla ennenkaikkea jalan muodossa, hameen mallin sallimissa rajoissa. Hameen käyttötarkoitus ja malli tulee huomioida helman pituutta mietittäessä, käytetäänkö hametta iltabileisssä vai päiväkäytössä, onko malli kapea mini vai hulmuava kello? 

Hame sovitetaan kengät jalassa. Kokonaisuutta tulee katsoa riittävän etäisyyden päästä peilistä. Liian läheltä peilattaessa vaikutelma on omaan silmään pidempi verraten siihen kuinka muut hameen näkevät. 

Oikea helman pituus on polven ylä- tai alapuolella jalan kapeimmassa kohdassa. Polvitaipeeseen ulottuva hameen pituus on usein varma ja kaunis vaihtoehto.  Istuttaessa helma nousee aina muutaman sentin, sovituksen yhteydessä on hyvä tunnustella helman pituutta myös istahtaen. 

Hyvin usein naiset pitävät polviaan rumina ja tämän vuoksi valitsevat epäedullisen pituuden TURHAAN! 


Ollaan rohkeasti kauniita ja tuodaan parhaat puolemme esiin!